zaterdag 30 oktober 2010

Lectuur voor het slapengaan IV

Deze keer een mixed media "slapengaan". Zoals ik vorige keer al zei lijkt de wereld aan de Nederlandse politiek voorbij te gaan. De 'war on terror'? De Kredietcrisis? De opkomst van China? (Overigens niet in volgorde van belangrijkheid) Voordat je een probleem oplost zul je eerst moeten vaststellen dat er een probleem is. Vooralsnog komen Rutte, Verhagen en Wilders niet verder dan (islamitische) immigratie en dierenleed.

Dat die problemen niet weggaan geven de "tegenlicht" documentaires onder de naam 'de aanval op Europa' wel aan. Hieronder een van die documentaires, over de verwoesting de de haute-finance hebben aangericht. Hopelijk komen onze heren politici tot dit inzicht en laten ze de dieren voorlopig voor wat ze zijn. Kijk vooral ook naar de aflevering over de laatste lezing van wijlen historicus Tony Judt.



Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Een achterliggende oorzaak van de hardnekkigheid van de crisis is de hardnekkigheid van het Neoliberalistische paradigma. Niemand kan dit beter uitleggen dan Nobel laureaat Paul Krugman. In The New York Times Magazine schreef hij vorig jaar een mooi artikel over het falen van de economische wetenschap en het Neoliberalisme. Een economische filosofie (economie heeft vaak meer met filosofie dan met wetenschap te maken, net als geschiedenis trouwens) waar ons nieuwe kabinet ook zijn inspiratie aan ontleent, alhoewel ze dat maar heel selectief in de praktijk brengen.

De 'war on terror' gaat ook niet weg en de geboden analyse, alle Moslims willen een wereldrevolutie bewerkstelligen, lijkt me op zijn zachtst gezegd niet oplossingsgericht. Termen als Eurabia en een 'vijfde colonne' dragen eerder bij aan een toenemende polarisatie. In het volgende artikel door Marc Lynch in Foreign Affairs wordt hetzelfde betoogd:
"The most helpful strategic victory in the struggle against Islamist radicalism would be to undermine the narrative that the West is at war with Islam. There should be no tolerance for Islamist extremists who threaten writers, intimidate women, or support al Qaeda's terrorism. But defending Hirsi Ali from death threats should not necessarily mean embracing her diagnosis of Islam. Berman's culture war would marginalize the pragmatists and empower the extremists. Muslim communities are more likely to reject such extremists when they do not feel that their faith is being attacked as fascist or that they can only be accepted if they embrace Israel and the policy preferences of American conservatives."



De weg die wij als Nederland bewandelen is heel anders. De Islam wordt als het grote probleem gepresenteerd. Martin Bosma, parlementslid van de PVV, publiceerde kortgeleden een boek waarin hij onder andere het verzet tegen (islamitische) immigratie probeerde te koppelen aan Drees sr. en Drees jr. De reactie van kleinzoon/zoon Drees legt de zwakte van de selectieve analyse van populistisch rechts goed bloot. Een wijze mediales en een les in het juiste gebruik van citaten. (het artikel staat in de pdf bijlage)

Als laatse een overzicht van de uitdagingen waar wij als land voor staan: vergrijzing, de verzorgingsstaat, etc. In combinatie met al die andere uitdagingen is het noodzakelijk om een goed gefundeerd beleid te formuleren, maar dat kan alleen als de analyse van al die uitdagingen op de juiste manier is gedaan.


Veel lees- en kijk plezier!

3 opmerkingen:

  1. Het is inderdaad interessant om het nieuwe regeer- en gedoogakkoord in perspectief te zetten en te kijken naar mondiale ontwikkelingen. Zo bezien is het relatief lange akkoord een verzamelen van relatief kleine maatregelen, die tezamen een aantal miljard bezuinigen. Het mag dus met recht een kaasschaafakkoord worden genoemd, en geen visie voor Nederland over dertig jaar.

    Grote hervormingen blijven dan ook uit. De arbeidsmarkt wordt niet aangepakt, de woningmarkt wordt niet flexibeler gemaakt, de verzorgingsstaat blijft een molensteen om de nek van de toekomstige generaties, er wordt niet kritisch naar ons politiek systeem gekeken en ook het mobiliteitsprobleem wordt niet opgelost - om maar wat enkele punten te noemen. Geen hervormingen, slechts zachte afspraken die zeer discutabel zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de ingeboekte bezuinigingen op het ambtelijk apparaat, de afdracht naar de Europese Unie en de immigratiemaatregelen.

    Tegelijkertijd wordt er niet gekeken naar de grote uitdagingen van onze tijd. We kampen nog steeds met een economische crisis, en veel economen stellen dat er nu juist niet teveel moet worden bezuinigd. De klimaatproblematiek krijgt amper aandacht en de voedselcrisis wordt ook buiten beschouwing gelaten. Zeker nu de economische, politieke en culturele macht van het westen afkalft en naar Aziƫ vloeit moeten we ons bewust zijn van wat er in de wereld speelt en hoe wij hierop reageren.

    Kernvraag: hoe erg is als Nederland niet aansluit bij de laatste mondiale ontwikkelingen en de grote uitdagingen van deze tijd niet aanpakt? Wat voor gevolgen heeft het als we hier wel op inspringen, of niks mee doen? Vanuit verscheidene dimensies een onderzoekswaardig probleem.

    Vandaar dat ik de artikelen in deze editie kan waarderen. Interessant is ook om het interview met Barbara Baarsma te lezen in de Volkskrant van een paar weken geleden. Zij is een van de weinige toonaangevende onafhankelijke economen in Nederland en directrice van de SEO. Vanuit economisch perspectief maakt ze gehakt van de twee akkoorden, volgens haar is het geschreven met als doel het vier jaar uitzitten van de bijzondere coalitie, niet om de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken.

    http://www.volkskrant.nl/vk-online/VK/20101002___/2_004/#print

    In dit kader is de speciale bijlage die het NRC Handelsblad en de nrc.next gister verspreidden ook het vermelden waard. De twee redacties hebben iets unieks gedaan: de akkoorden zijn door redacteuren volledig geanalyseerd en weergegeven in een aparte bijlage. Zeker de moeite waard! Geen link, je zult toch echt de papieren versie moeten aanschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen